ALGEMEEN
Is er een technische fiche over de brandveiligheid van de HDM producten?

Alle HDM producten hebben een Declaration of Performance (DOP), de brandveiligheid en andere relevante technische informatie kan je vinden in deze documenten.Klik hier om naar de Downloads te gaan.

Hebben jullie producten een PEFC certificaat?

Veel producten voor wand, plafond en vloer hebben een PEFC certificaat. Veel MDF producten zijn 70% PEFC. Doordat MDF een samengesteld product is, dat gedeeltelijk wordt gemaakt uit afvalhout, is door de producenten niet van al het hout de herkomst te achterhalen. Dat betekent niet dat 30% niet uit duurzame bossen komt, maar ze kunnen het niet bewijzen. Van 70% van het hout kunnen ze dat wel bewijzen. Voor MDF dat in Europa wordt geproduceerd is dit PEFC kenmerk gebruikelijk.

FSC is een kenmerk dat vaker gebruikt wordt bij massief hout dat uit andere delen van de wereld afkomstig is. De MDF producten hebben geen FSC certificaat.

Is parketvloer of laminaatvloer geschikt voor vloerverwarming?

In het geval van parket zijn niet alle houtsoorten geschikt om op vloerverwarming te leggen. Eiken lamelparket, dat is opgebouwd uit verschillende lagen, is dat wel. HDM Character floor heeft een toplaag van 4mm eiken op basis van 2 lagen populierenhout met een totale dikte van 15mm. De R-waarde van 15mm eiken lamelparket is 0,12 (m2 * K)/W.

Kies je voor laminaatvloer, dan is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de vloer. Meer informatie lees je in onze blog: Is parketvloer of laminaatvloer geschikt voor vloerverwarming?

Welke panelen zijn geschikt in de badkamer naast Avanti Aqua?

Uiteraard is het noodzakelijk dat de panelen die je in de badkamer gebruikt 100% waterproof zijn. Hiervoor kan je kiezen tussen PVC, Vinyl of SPC vinyl. Naast het kiezen van de juiste panelen is het belangrijk om de panelen optimaal te installeren zodat er geen water kan achter sijpelen en om je badkamer steeds grondig te verluchten. Hier vind je de panelen die perfect passen in de badkamer.

Welke panelen zijn geschikt in een natte ruimte, met een ondergrond van betonplex?

Al onze Aqua-Step SPC producten zijn geschikt voor een natte ruimte: Vinyluxe vloerpanelen, Aqua Click Tiles tegels en Aqua-Step XL wandpanelen. De enige uitzondering is de vloer van de douchehoek, daar moet een douchebak geplaatst worden. In een natte ruimte moet de vloer altijd verlijmd worden, deze kan niet zwevend gelegd worden in deze omstandigheden. Betonplex is geschikt als ondergrond mits deze ondergrond stabiel, vlak en niet verend is. Bekijk hier een korte video voor het plaatsen van de Aqua Click Tiles.

Kan ik de panelen ergen komen bekijken?

Laminaat.nl is enkel een webshop. Wij hebben dus geen fysieke locatie waar je onze producten kan komen bekijken. Je kan wel stalen bestellen om de producten eens in het echt te voelen en bekijken. Wil je de panelen en tegels toch in grotere omvang of in een realistische setting ontdekken? Dan kan je langs gaan in de toonzaal van onze producent in België: HDM wonen, Kiezel Kleine Brogel 57, 3990 Peer, België.

Kunnen de panelen geplaatst worden door laminaat.nl?

Laminaat.nl biedt geen plaatsingsservice, maar doordat alle panelen eenvoudig zelf te monteren zijn heb je dat ook niet nodig. Bekijk hier alle montage instructies.

WAND EN PLAFONDPANELEN
Moet er een dampremmende of dampdoorlatende folie worden gebruikt onder de MDF wand en plafondpanelen?

Bij het verwerken van HDM panelen, die enkel binnenshuis mogen worden gebruikt, is het niet noodzakelijk om een extra folie te gebruiken. De panelen hebben enkel een decoratieve waarde en worden direct op latten gemonteerd.

Zijn de maten van de MDF wand- en plafondpanelen bruto maten (inclusief de tand/messing) of de netto maten?

Alle aangegeven maten van de wand- en plafondpanelen zijn de bruto maten, dus de maten van het complete paneel. Voor de netto maten, ook wel de werkende maat genoemd, klik hier.

Is het mogelijk om rails met overgordijnen of andere zware objecten te bevestigen aan een plafond van MDF panelen?

Bij het hangen van zware objecten aan het plafond moeten deze vastgeschroefd worden op de latten waar de panelen op bevestigd zitten, dan is dat stevig genoeg. De rails met de gordijnen dient dus ook op het onderliggende lattenframe bevestigd te worden.

Kunnen MDF wand- en plafondpanelen gebruikt worden als plafond in een ruimte met een binnenzwembad? De luchtvochtigheid in deze ruimte wordt gecontroleerd en wordt nooit hoger dan 65%.

Als de luchtvochtigheid inderdaad niet meer dan 65% wordt dan kunnen er MDF plafondpanelen van minimaal 8mm dik gebruikt worden. De maximale afstand tussen de latten waarop de panelen worden bevestigd moet absoluut aangehouden worden, de panelen moeten met clips te bevestigd worden en deze clips moeten met schroeven bevestigd worden. Panelen van de Avanti Aqua en Avanti Pro12 zijn bij uitstek geschikt voor dit soort toepassingen.

Kan een convector/radiator tegen MDF wandpanelen geplaatst worden?

Bij langdurige, constante verwarming kan niet gegarandeerd worden dat de folie op de panelen achter de radiator blijft zitten. De lijm waarmee de folie is aangebracht, kan door uitdroging op een gegeven moment los laten.

Kunnen Avanti Pro panelen in een badkamer worden toegepast?

De panelen van de Avanti Pro serie zijn bij uitstek geschikt voor de badkamer. Ze zijn op basis van 12mm MDF en zijn afgewerkt met een Renolit-Alkorcell folie (vinyl). Dit oppervlak is glad en afgesloten waardoor het beter bestand is tegen schimmelgroei en ook makkelijk schoon te maken is. De badkamer dient natuurlijk wel goed geventileerd te worden met een ventilator.

Kunnen Avanti Aqua panelen in een badkamer worden toegepast?

De panelen van de Avanti Aqua serie zijn speciaal ontwikkeld voor de badkamer. Ze hebben een HDF basisplaat met een hoge persing en folie aan de voor- en achterzijde van het paneel voor optimale vochtwerendheid. De badkamer dient natuurlijk wel goed geventileerd te worden met een ventilator.

Kunnen Avanti Aqua panelen verwerkt worden in een plafond met Infrarood-panelen?

De folie op de panelen wordt met een smeltlijm aangebracht die bij 110 graden smelt. Als de panelen echter over langere tijd aan een hogere temperatuur worden blootgesteld dan kan het toch voorkomen dat de folie los laat vanwege uitdroging van de lijm. Het is daarom niet aan te raden IR panelen te verwerken in een Avanti Aqua.

Kunnen Farmwood panelen aan het plafond worden bevestigd?

De Farmwood panels zijn wandpanelen en dus niet geschikt voor het plafond.

Kunnen Farmwood panelen buiten gebruikt worden?

De Farmwood panels zijn gemaakt voor gebruik binnenshuis.

Kunnen Farmwood panels gelijmd worden op een vlakke ondergrond?

De Farmwood panelen zijn ook te verlijmen. Gebruik hiervoor een MS polymeer lijm zoals: OTC9726401 Hybride Polymere lijm 310 ml, prijs : € 13,50 incl. BTW per koker.

Moet er altijd een kleine ruimte open gelaten worden tussen de afwerklijst en het plafond of de wand?

Bij plaatsing van MDF (of HDF) panelen in de badkamer (of andere vochtige ruimtes) of in een nieuwbouw woning dient altijd een kleine ruimte tussen afwerklijst en plafond en muur open gelaten te worden voor luchtcirculatie. In droge ruimtes (in bestaande bouw) is dat minder belangrijk, dan kunnen de afwerklijsten vrijwel tegen de wand of het plafond worden geplaatst. Er moet wel op gelet worden dat de wand of het plafond recht is. Indien deze niet recht is, dan is het beter om de lijst recht op de panelen te plaatsen en wat ruimte open te laten tussen de wand of het plafond waar dat nodig is.

Is het nodig om MDF panelen ook aan de kopse kant te bevestigen op het lattenwerk?

De kopse verbinding van de panelen worden bij voorkeur ook vastgezet op een lat. Dit is absoluut noodzakelijk bij hele brede panelen (50-60 cm breed), bij de smallere panelen is dat minder belangrijk.

Hoe groot moet de uitzettingsvoeg zijn bij een plafond of een wand van MDF panelen?

In veel gevallen is een uitzettingsvoeg van 10mm genoeg rond de wand of het plafond. Een grotere uitzettingsvoeg is aan te raden in vochtige omstandigheden (zoals bijvoorbeeld in een nieuwbouwhuis of badkamer) of in het geval van grote overspanningen (meer dan 8 meter).

Kunnen MDF panelen op een boot geplaatst worden als daar regelmatig condens op de panelen komt te staan?

Vanwege de condens die regelmatig op een boot aanwezig kan zijn, raden wij aan om de carportpanelen te gebruiken. Deze panelen zijn volledig watervast en daarom meer geschikt voor de omstandigheden op een boot.

Hoe maak je een lattenwerk voor wand- en plafondpanelen?
  • Latten (ca. 22 x 50mm) worden haaks op de lengterichting van de panelen geplaatst, de onderlinge afstand is afhankelijk van het soort panelen. Bijvoorbeeld een latafstand van 40cm hart-op-hart bij panelen van 10mm MDF.

  • Ze worden aan de muur of het plafond vastgeschroefd met pluggen en schroeven (schroeven min. 4,5 x 60mm, schroefafstand ca. 50cm).

  • Let er op dat de onderconstructie waterpas is. Bij ongelijke wanden en plafonds kan het nodig zijn de ruimte onder deze latten op te vullen.

Kan er een MDF plafond geplaatst worden boven een vrijstaande inbouwkachel? Tegen welke stralingstemperaturen kunnen MDF panelen?

Het plaatsen van de normale wand- en plafondpanelen boven een kachel heeft inderdaad een zeker risico. In principe kunnen de panelen tegen 50 graden, maar als het langdurig is dan kan de folie na verloop van tijd toch los laten.

Voor dit soort toepassingen raden wij Avanti Pro 12 panelen aan. Deze panelen hebben een toplaag van Renolit Alkorcell folie (vinyl) en die wordt met veel sterkere lijm bevestigd aan de MDF basisplaat (12mm). Deze panelen zijn beter bestand tegen deze condities.

Welke lijm wordt er gebruikt voor het aanbrengen van PVC (kunststof) panelen (met holle structuur)?

Voor het aanbrengen van PVC panelen adviseren wij het gebruik van een lijm op basis van MSpolymeren of een tweecomponenten-polyurethaanlijm. Er moet nog wel gecontroleerd worden dat de lijm ook gebruikt kan worden op de ondergrond waartegen de panelen geplaatst worden, deze informatie vind je op de lijmverpakking. Meer informatie: montage instructies Waterproof panelen: HDM Waterproof 10cm en HDM Waterproof 25 cm. De meeste lijmen werken snel, dat wil zeggen dat het paneel slechts korte tijd moet worden aangedrukt. Meer informatie daarover vind je ook op de lijmverpakking.

OUTDOOR
Welke dampremmende of dampdoorlatende folie wordt er gebruikt onder de kunststof Outdoor gevelpanelen?

In onderstaande tekening is te zien welke folie er gebruikt moet worden. Met name de ventilatie achter de panelen is van belang voor de levensduur van de panelen.

Kunnen de Outdoor gevelpanelen rechtstreeks aangebracht worden op een bestaand houten tuinhuis, dus zonder extra regelwerk aan te brengen?

Het is niet mogelijk de Outdoor gevelpanelen direct tegen de houten wand van een tuinhuisje te bevestigen. Kunststof panelen moeten aan de achterzijde goed geventileerd worden omdat ze anders te warm worden en daardoor kunnen vervormen. Een regelwerk achter de panelen is dus absoluut noodzakelijk.

PVC EN SPC PRODUCTEN (AQUA CLICK TILES EN VINYLUXE)
Welke van de PVC of SPC (vinyl) vloeren mogen gebruikt worden in een veranda of serre? Dit in verband met de temperatuur in zo’n ruimte waardoor verkleuring of vervorming kan plaatsvinden.

Onze ervaring met vinylvloeren is dat voornamelijk het zwevend leggen problemen geeft in een veranda of serre. Daarom adviseren wij de vloer in de veranda te verlijmen aan de ondergrond. Dit kan gedaan worden met de SPC vinylvloeren Aqua Click Tiles en de Vinyluxe vloeren (zonder geïntegreerde ondervloer dus niet de Ultra).

Kunnen Aqua Click Tiles als wandbekleding in de douche zelf gebruikt worden? Hoe worden de platen in de hoeken aan elkaar gezet, zodat er absoluut geen water kan doorgeraken? En hoe worden de twee zijkanten (begin en einde) afgewerkt?

Aqua Click Tiles kunnen in een doucheruimte tegen de wand gebruikt worden. De hoeken en andere aansluitingen dienen afgekit te worden met vochtbestendige silicone. Zijkanten kunnen ook met bijvoorbeeld een hoekprofiel afgewerkt worden (PVC of aluminium).

Als ik vloer leg met Aqua-step XL panelen, waarmee kan ik de kopse kanten dan het beste lijmen?

Wij adviseren volvlakse verlijming van een Aqua Step XL vloer met een MS polymeer lijm (high tack). Aangezien de koppen recht zijn afgewerkt is dit nodig om de koppen te beschermen.

Kunnen Aqua-step XL panelen gebruikt worden voor de vloer van een inloopdouche?

AquaStep XL panelen kunnen toegepast worden als douchewand maar zijn niet geschikt voor de vloer van de douche. We adviseren het gebruik van een douchebak. Dit komt doordat het met deze platen lastig is de vloer af te laten aflopen naar een putje of om roosters te plaatsen. Met het plaatsen van een douchebak kan de rest van de badkamer wel gemakkelijk met AquaStep XL worden afgewerkt.

Hoe kunnen de Aqua Click Tiles het beste onderhouden/schoon gehouden worden?

In de meeste gevallen zal het schoonmaken met een vochtige doek genoeg zijn voor de Aqua Click Tiles. Daarnaast kunnen de gewone schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Er mogen geen bijtende middelen, schoonmaakmiddelen met agressieve bestanddelen of middelen die olie, was of vernis bevatten, gebruikt worden.

Kunnen de Aqua Click Tiles op Gyproc (gipsplaten) gelijmd worden?

De Aqua Click Tiles kunnen ook op Gyproc worden verlijmd. Het is belangrijk om hierbij de juiste lijmkeuze te maken. Wij adviseren MS polymeer lijm (Polymax High Tack / TEC7 bijvoorbeeld).

Kunnen Aqua Click Tiles op Ytonblokken bevestigd worden?

Ja, dat kan met MS polymeerlijm, maar je moet de Ytonblokken wel eerst behandelen met voorstrijk. Als je dat niet doet, is de structuur te poreus en wordt alle lijm de blokken in gezogen.

Kunnen de Aqua Click Tiles op een lattenwerk geplaatst worden?

Het is minder praktisch om de Aqua Click Tiles direct op latten te plaatsen. Doordat de panelen een waterdichte tand- en groef klikverbinding hebben, is er nauwelijks ruimte om ze vast te zetten met een nietje. De panelen kunnen in principe tegen de latten verlijmd worden, maar dan kunnen de naden gaan opstaan en is de verlijming niet optimaal. Het wordt daarom niet geadviseerd.

Ik zou graag mijn vloer door laten lopen in de wand, zijn er producten voor de badkamer die zowel op de vloer als de wand gebruikt kunnen worden?

Aqua Step XL (grote platen) en Aqua Click Tiles (tegels in diverse formaten) kunnen zowel op de vloer als de wand gebruikt worden.

Kunnen Aqua Click Tiles en Vinyluxe vloeren op vloerverwarming geplaatst worden?

Dat kan. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de vloer. Die speelt een bepalende rol in de warmteweerstand. Voor meer informatie, lees onze blog: Is SPC vinylvloer of PVC vloer geschikt voor vloerverwarming?