Een oude woning opknappen doe je met deze tips

Een oude woning opknappen doe je met deze tips

Mees Vermolen |

Je hebt een oude woning gekocht of geërfd, dan heb je twee mogelijkheden. Je gooit het plat en zet een nieuwbouw of je knapt ‘m op. In het tweede geval kan je het karakteristieke en authentieke van de woning bewaren en er nieuw leven inblazen.

Zo creëer je een uniek huis en gaan er geen oude herinneringen verloren. Maar om een oude woning op een veilige en stevige manier te renoveren, zijn er heel wat zaken waar je op moet letten. Wij geven je graag enkele belangrijke tips!

Tips om je oude woning op te knappen

1. Voorzie voldoende tijd om je woning op te knappen

Vaak lijkt het een simpel klusje. Hier een likje verf, daar de vloer wat bijwerken, maar er komt veel meer bij kijken. Een oud huis kan verborgen verrassingen hebben waardoor de werken wat langer duren dan verwacht. Breng dus op voorhand volledig én gedetailleerd in kaart wat er allemaal gecontroleerd moet worden en wat je allemaal gaat aanpakken. Tel daarbij een extra buffer en je weet min of meer hoeveel tijd je nodig hebt.

2. Begin aan de buitenkant

De buitenkant beschermt de binnenkant van je woning. Denk maar aan een stevige regenbui die je gevel en dak moeten trotseren. Zorg je er niet eerst voor dat de buitenkant volledig in orde is, dan kan je te maken krijgen met lekkage en schimmelvorming langs de binnenzijde. Ziet de buitenkant er op het eerste zicht prima uit, maar twijfel je, schakel dan de hulp in van een professional.

3. Zorg voor een goede isolatie

Het is belangrijker dan ooit om je woning optimaal te isoleren zodat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Enerzijds bespaar je zo heel wat kosten aan energie, maar ga je ook ecologisch te werk. De meeste oude huizen hebben een slechte isolatie. Ze zijn niet voorzien van dak- of wandisolatie, verliezen warmte via de kruipkelder en hebben ramen uit enkel glas. Pak je deze zaken aan tijdens de renovatie, dan is je woning goed geïsoleerd.

4. Controleer de elektriciteit en de leidingen

Oude huizen hebben vaak oude elektriciteitskabels en gas- en waterleidingen of hebben oude stopcontacten die niet geaard zijn. Dat kan erg gevaarlijk zijn en kortsluiting of lekkage veroorzaken. Controleer dus steeds eerst de bedrading en leidingen voor je verder aan de slag gaat. Bovendien liggen de kabels misschien niet helemaal zoals jij het zou willen en wil je een kamer waar nu geen waterleiding ligt van een wasbak voorzien. Maak voor deze zaken een duidelijk plan op of werk samen met een expert. Om ook hier de ecologische kaart te trekken kan je inzetten op LED verlichting. Deze is nu ook gemakkelijk in te bouwen in je plafondpanelen of wandpanelen. Zo ziet alles er netjes uit.

5. Kies een degelijke vloer

De keuze van je vloer is ook een belangrijk aspect. Het is namelijk een lange termijn investering, want je vloer moet toch heel wat jaren meegaan. Verschillende factoren bepalen mee welke vloer geschikt is voor jouw woning: de bepaalde ruimte, het onderhoudsgemak, het hebben van huisdieren,… Zo kan je gaan voor een laminaatvloer, SPC vinyl vloer of een houten vloer. In ons assortiment vind je alvast een ruime keuze aan vloeren. 

Ook op het vlak van vloeren kan je de ecologische weg inslaan. Zo zijn onze Aqua-Step SPC vloeren milieuvriendelijk: 100% recyclebaar en vrij van schadelijke emissies. Het productieproces is circulair, er is geen afval en het is schoon omdat er geen uitstoot is. Er wordt geen gebruik gemaakt van formaldehyde in het productieproces. Bovendien zijn de panelen geschikt voor vloerverwarming. Hiermee bespaar je kosten die radiatoren normaal verbruiken. Dankzij vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk aan doorheen het huis verspreid én heb jij nooit meer last van koude voeten! 

6. Bekleed met watervaste wandpanelen of verf

In vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken is het een must om te beschikken over watervaste wandpanelen of een verf die waterafstotend werkt. Waterspetters of opstijgende damp kan je wand namelijk aantasten wanneer deze niet bestand is tegen vocht. Onze nieuwe Aqua-Step Aqua Click Tiles en Aqua-Step XL panelen zijn hier een perfecte oplossing voor. Ze zijn 100% waterproof en kunnen eenvoudig zelf gemonteerd worden. Bovendien kunnen de panelen dankzij hun geringe dikte over een bestaande wand (indien deze solide is) heen geplaatst worden. Zo hoef je de oude badkamertegels niet uit te breken. Win-Win!

7. Kies tijdig je sanitair en keuken

De keuken of badkamer is in een oude woning meestal aan een opfrissing toe. Of het past niet bij jouw stijl of het materiaal is verouderd. Bestel in dit geval op tijd nieuwe stuks. Het duurt vaak heel wat weken tot je keuken of badkamer klaar is voordat deze geïnstalleerd kan worden. Tip: Heb je de woning al betrokken? Breek het oude exemplaar niet te vroeg uit, maar wacht tot de nieuwe meubelen klaar zijn om gemonteerd te worden.