FAQ: Laminaat

Welke ondervloer is geschikt voor laminaat?

Laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5mm tot 7mm dik. Denk bij die keuze ook aan de deuren: als de vloer te hoog wordt, dan zullen de deuren ingekort moeten worden. Wil je meer weten over de geschikte ondervloer? Lees dan onze blog: Hoe kies ik de juiste ondervloer?

Hoeveel laminaat heb ik nodig om de ruimte volledig te bekleden?

Dat is afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wil bekleden. Bereken eerst het aantal benodigde vierkante meter en maak dan gebruik van onze calculatietool. Deze kan je bovenaan terugvinden langs de afbeelding van het product. Hier kan je het benodigde aantal m² invullen. Vergeet ook zeker niet het snijverlies aan te duiden. Er kan namelijk wat verloren gaan door de panelen op maat van de ruimte te snijden. Ga je visgraatpanelen leggen? Reken dan zeker op 10% snijverlies. Zo bestel je zeker voldoende panelen en kom je niet zonder te zitten.

Hoe bereken je hoeveel laminaat je nodig hebt?

Om het juiste aantal pakken laminaat te kunnen bestellen, is het belangrijk dat je berekent hoeveel vierkante meter je ruimte bedraagt. Vermenigvuldig de lengte van je kamer in meters met de breedte in meters, en bekom zo het totale aantal vierkante meter laminaat dat je nodig hebt. Om tijdens het installeren niet voor verrassingen te komen staan, tel je hierbij 5% extra snijverlies. Heb je voor visgraatpanelen gekozen, dan reken je best op 10% snijverlies. Nadat je de laminaat oppervlakte hebt berekend, kan je dit invullen in de calculator op de productpagina. Deze geeft aan hoeveel pakken je precies nodig hebt.

Wat is laminaat?

Laminaat is een samengeperst plaatmateriaal van HDF. Houtvezels en lijm worden dicht op elkaar geperst waardoor laminaat ontstaat. Neem een kijkje in ons ruim assortiment laminaatvloeren!

Wat kost het om laminaat te leggen?

Het laminaat dat je in ons ruim assortiment terugvindt, beschikt bijna allemaal over een handige klikverbinding of fall-down systeem. Hierdoor zijn de panelen of tegels eenvoudig zelf te installeren. Een vakman heb je niet meer nodig waardoor je het budget om laminaat te leggen uitspaart. De kosten bedragen enkel het laminaat zelf en het montagemateriaal.

In welke richting moet ik mijn laminaat leggen?

Dat kies je helemaal zelf! Vaak raden we wel aan om de panelen in de richting van het licht te leggen. Heb je bijvoorbeeld een groot raam in de kamer, leg dan de panelen in de richting van het licht wat naar binnen schijnt. Zo oogt de ruimte groter dan wanneer je de panelen haaks op het lichtinval plaatst.

Hoe lang moet laminaat acclimatiseren?

De panelen dienen eerst 48 uur te acclimatiseren in de ruimte waar je ze gaat plaatsen. Laat het laminaat in de verpakking zitten en leg ze op minstens 50 centimeter afstand van alle muren. Leg de panelen altijd recht op de grond. Na 48 uur kunnen de panelen geïnstalleerd worden. Lees onze blog ‘Laminaat leggen als een pro? Krijg tips van onze experts!’ en kom alles te weten over het plaatsen van laminaat.

Welke laminaat kan er op vloerverwarming?

De laminaatvloeren van Dsire, Homebrand en Villeroy & Boch zijn bij laminaat.nl terug te vinden in verschillende diktes en zijn geschikt voor vloerverwarming. De dikte bepaalt de warmteweerstand. Wil je meer informatie over laminaat en vloerverwarming? Lees dan onze blog: Is parketvloer of laminaatvloer geschikt voor vloerverwarming?

Is laminaat waterbestendig?

Onze laminaatvloeren hebben allemaal een high-tech kunststof toplaag die vochtwerend is. Hierdoor zijn ze ideaal voor in de woonkamer, slaapkamer of keuken. De panelen zijn niet watervast. Dat wil zeggen dat ze niet geschikt zijn voor in de badkamer of andere natte ruimtes. Wanneer het water er te lang blijft opstaan, kan dit schade veroorzaken. Als je per ongeluk een drankje morst, ruim je dit best zo snel mogelijk op! Wil je liever een 100% watervaste vloer? Ga dan voor onze SPC vinyl vloeren. Deze zijn ook in houtlook beschikbaar en zijn geschikt voor in natte ruimtes.

Hoeveel ruimte moet ik laten tussen de muur en het laminaat?

Je laat best 10 à 15mm tussen het paneel en de muur. Zo hebben de panelen voldoende ruimte om te ademen. Hoewel het praktisch niet zichtbaar is, kunnen de panelen bij hete temperaturen uitzetten en bij koude temperaturen krimpen. Lees onze blog ‘Laminaat leggen als een pro? Krijg tips van onze experts!’ en ontdek alles over het plaatsen van laminaat.

Hoe onderhoud je laminaat?

Laminaat is onderhoudsvriendelijk dankzij het ondoordringbare kunststof oppervlak. Je hoeft dit materiaal niet te lakken, in te oliën of grondig schoon te maken. Een schoonmaakbeurt met een stofzuiger en een vochtige dweil volstaat. Op die manier houd je het laminaat in goede conditie en krijgt het vuil geen kans om zich op te stapelen. Ontdek hier al onze laminaatvloeren.